GS | Current Affairs

We are glad that you have decided to prepare for competetive examinations.

17-Jul-2021

Question 1:

Which player of India has been issued golden visa in Dubai? / भारत के किस खिलाड़ी को दुबई में गोल्डन वीजा जारी किया है?

Correct Answer - Sania Mirza / सानिया मिर्जा

Facts: Indian female tennis player Sania Mirza has got the Golden Visa of Dubai. She has become the third Indian to get this visa. Earlier Shahrukh Khan and Sanjay Dutt were given Golden Visa by Dubai.

भारतीय महिला टेनिस खिलाड़ी सानिया मिर्जा को दुबई का गोल्डन वीजा मिल गया है। यह वीजा पाने वाली तीसरी भारतीय बन गई है । इसके पहले शाहरुख खान और संजय दत्त को दुबई द्वारा गोल्डन वीजा दिया गया था।

Question 2:

A Memorandum of Understanding between India and which country has been approved by the Union Cabinet for cooperation in the field of health and medicine? / केंद्रीय मंत्रिमंडल द्वारा स्वास्थ्य और चिकित्सा के क्षेत्र में सहयोग के लिए भारत और किस देश के बीच एक समझौता ज्ञापन को मंजूरी दे दी गई है ?

Correct Answer - Denmark / डेनमार्क

Facts:
The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding between the Ministry of Health of India and Denmark for cooperation in the field of health medicine.

केंद्रीय मंत्रिमंडल ने स्वास्थ्य चिकित्सा के क्षेत्र में सहयोग के लिए भारत और डेनमार्क के स्वास्थ्य मंत्रालय के बीच एक समझौता ज्ञापन को मंजूरी दे दी है।

Question 3:

Modi government has appointed the leader of the house in Rajya Sabha before any monsoon session? / मोदी सरकार ने किसी मानसून सत्र से पहले राज्यसभा में सदन का नेता नियुक्त किया है? - Amit Shah / अमित शाह - Piyush Goyal / पीयूष गोयल - Nitin Gadkari / नितिन गडकरी - Thaawarchand Gehlot / थावरचंद गहलोत

Correct Answer - Piyush Goyal / पीयूष गोयल

The Modi government has appointed cabinet minister Piyush Goyal as the leader of the house in the Rajya Sabha ahead of the monsoon session. Earlier Thawar Chandra Gehlot was performing the responsibility.

मोदी सरकार ने कैबिनेट मंत्री पीयूष गोयल को मानसून सत्र के पहले राज्यसभा में सदन का नेता बनाया है। इसके पहले थावर चंद्र गहलोत ने जिम्मेदारी निभा रहे थे।

Question 4:

How many years have been completed this year since the Skill India Mission was started? / स्किल इंडिया मिशन को शुरू हुए इस वर्ष कितने वर्ष पूरे हो गए?

Correct Answer - 6 Years / 6 वर्ष

The Skill India Mission has completed 6 years since its launch. While addressing the nation on this occasion, it was said that 1.25 crore youth have been trained under this.

स्किल इंडिया मिशन को शुरू हुए 6 वर्ष पूरे हो गए हैं। इस अवसर पर नरेंद्र मोदी जी द्वारा राष्ट्र को संबोधित करते हुए कहा गया कि 1.25 करोड़ युवाओं को इसके अंतर्गत ट्रेनिंग दी जा चुकी है।

Question 5:

Which country has approved the emergency use of Johnson & Johnson Kovid-19 vaccine? किस देश द्वारा जॉनसन एंड जॉनसन कोविड-19 वैक्सीन के आपातकालीन उपयोग को मंजूरी दे दी गई।

Correct Answer - Vietnam / वियतनाम

Vietnam has approved the emergency use of Johnson & Johnson’s Kovid-19 vaccine in view of the increasing coronavirus infection.

वियतनाम ने बढ़ते हुए कोरोनावायरस संक्रमण को देखते हुए जॉनसन एंड जॉनसन की कोविड-19 वैक्सीन के आपातकाल इस्तेमाल को मंजूरी दे दी है।

Question 6:

Who launched the complaint management application powered by Artificial Intelligence in Delhi? / किसने दिल्ली में आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस द्वारा संचालित शिकायत प्रबंधन के एप्लीकेशन को लांच किया ?

Correct Answer - Rajnath Singh / राजनाथ सिंह

Defense Minister Shri Rajnath Singh has launched an application for Grievance Management powered by Artificial Intelligence in New Delhi. It has been developed by the Ministry of Defense with the help of IIT Kanpur.

रक्षा मंत्री श्री राजनाथ सिंह नई दिल्ली में आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस द्वारा संचालित शिकायत प्रबंधन के एप्लीकेशन की शुरुआत की है। इसे आईआईटी कानपुर की मदद से रक्षा मंत्रालय ने विकसित किया है।

Question 7:

Who became the fastest batsman in the world to score 14 ODI centuries? / 14 वनडे शतक बनाने वाले विश्व की सबसे तेज बल्लेबाज कौन बन गया ?

Correct Answer - Babar Azam / बाबर आजम

Facts: Pakistani cricketer Babar Azam has become the fastest batsman in the world.

पाकिस्तानी क्रिकेटर बाबर आजम विश्व के सबसे तेज बल्लेबाज बन गए हैं।

Question 8:

Who has become the world’s second number smartphone maker? / दुनिया के दूसरे नंबर का स्मार्टफोन निर्माता कौन बन गया है?

Correct Answer - Xiaomi / शाओमी

Facts: Xiaomi has become the world’s second largest smartphone maker. It has overtaken Apple. Samsung is at number one.

शोओमी दुनिया के दूसरे नंबर का स्मार्टफोन निर्माता कंपनी बन गया है। इसने एप्पल को पीछे छोड़ दिया है। पहले नंबर पर सैमसंग है।

Question 9:

In which state assembly the Cattle Protection Bill 2021 was introduced? / किस राज्य की विधानसभा में मवेशी संरक्षण विधेयक 2021पेश किया गया?

Correct Answer - Assam / असम

Facts: Cattle Protection Bill 2021 was introduced in the Assam Legislative Assembly. Under this bill, no beef product can be sold within 5 kilometers of religious places of religions that do not use beef.

असम विधानसभा में मवेशी संरक्षण विधेयक 2021 पेश किया गया। इस विधेयक के अंतर्गत जो धर्म बीफ का उपयोग नहीं करते हैं उनके धार्मिक स्थलों के 5 किलोमीटर के दायरे में कोई भी बीफ प्रोडक्ट नहीं बेचा जा सकेगा।

Question 10:

Where was the naval exercise Exercise SHIELD conducted? / नौसेना अभ्यास एक्सरसाइज शील्ड कहां आयोजित किया गया?

Correct Answer - Mumbai / मुंबई

Facts: Naval exercise Exercise SHIELD was conducted in Mumbai. The exercise was conducted between the Navy of India Sri Lanka and the National Defense Force of Maldives.

नौसेना अभ्यास एक्सरसाइज शील्ड मुंबई में आयोजित किया गया। यह अभ्यास भारत श्रीलंका की नौसेना तथा मालदीव की राष्ट्रीय रक्षा बल के बीच आयोजित किया गया।

Question 11:

New Retail Park Policy has been issued by which state government? / किस राज्य सरकार द्वारा नई रिटेल पार्क नीति जारी की गई है?

Correct Answer - Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

Facts: New Retail Park Policy has been released by the Government of Andhra Pradesh. Andhra Pradesh government has three capitals, first Amaravati which is on relative cab, second is Visakhapatnam Executive Capital and Kurnool which is Judicial Capital.

आंध्र प्रदेश की सरकार द्वारा नई रिटेल पार्क नीति जारी की गई है। आंध्र प्रदेश सरकार के तीन राजधानियां है, पहली अमरावती जो रिलेटिव कैब पर है दूसरा विशाखापत्तनम एग्जीक्यूटिव कैपिटल है और कुरनूल जो कि जुडिशल कैपिटल है।